Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaká byla Jitrnička 2015?

Tak a už je za námi. Druhý ročník Velkého závodu pro malá plemena o brněnskou jitrničku.

V některých ohledech byl stejný, jako všechny ostatní závody. Někomu se dařilo, někomu ne. Něčí pes se rozhodl, se spolupracovat nebude, některému psu to pokazil psovod. Rozhodčí rozhodovali podle někoho spravedlivě, podle jiného přísně, někdo byl rád, že nějakou chybku třeba odpustili. Někdo si myslel, že měl dostat bodů víc, jiný byl rád, že mu to vyšlo aspoň tak. Tak už to na závodech chodí.

To, v čem je tento závod jedinečný, není místo, kde se koná, i když areál je opravdu pro takové závody jako stvořený, ani počasí, které nám už druhý rok za sebou perfektně vyšlo. Výjimeční na tomto závodě jsou lidé a jejich psi, kteří se zde sejdou.

Majitelé, kteří se odmítnou řídit představou jorkšíra v kabelce, kokršpaněla pouze na výstavním molu nebo knírače poštěkávajícího na zahrádce. Kterým je blízká představa, že každý pes je chytrý a šikovný a záleží jen na páníčkovi, jestli tento potenciál využije nebo ne. Kteří se svým stafordem nebo jack russel teriérem docházejí na cvičák nebo cvičí aspoň v parku. Kteří snášejí úsměšky „velkých“ na zkouškách nebo běžných závodech. A v neposlední řadě kteří nasednou do auta a jedou často mnoho kilometrů, aby se pokusili ukázat ostatním, co svého bígla nebo foxteriéra naučili.

Takových lidí přijelo letos do Zbraslavi dvacet, někteří i se dvěma závodícími psy. V kategorii ZZO startovalo 7 závodníků, v kategorii ZMMP 6 (z toho jedna byla hodnocena samostatně, protože už měla složenou zkoušku), v kategorii ZMP1 i ZMP2 po 5 závodnících.

Nejvíce zastoupené plemeno byl malý knírač. Závodili ale také američtí kokršpanělé (3), jorkšírský teriér, kavalír king charles španěl, foxteriér, jack russel teriér, sheltie, český teriér, bígl a stafordširský bullteriér.

Na začátku závodu paní veterinářka zkontrolovala očkovací průkazy a prohlédla i každého čtyřnohého závodníka, jestli je dostatečně fit. Startovní čísla si závodníci losovali pomocí lízátek a jako povolený doping dostali vynikající jitrnici s chlebem. Při nástupu byli závodníků představeni rozhodčí pan Boleslav a pan Mnich a také vedoucí jednotlivých cviků a pomocníci. Rozhodčí popřáli dlouhé řadě závodníků hodně štěstí a pak už jsme mohli začít.

Základem závodu je samozřejmě pro všechny kategorie oddíl poslušnosti. Ovšem od ZMMP výše začínají všechny ty zvláštní cviky, které dělají tuto část zkušebního řádu pro malá plemena tak zajímavou. Začíná se vyhledání ztraceného předmětu – pes ho musí umět najít na 30, 50 i 80 kroků, u nejvyšší kategorie navíc tento předmět nenese pach psovoda, ale cizí osoby. Zkuste si to někde na louce odkrokovat, je to opravdu hodně daleko. Druhým cvikem je rozlišení pachu předmětu. Psi v kategorie ZMMP a ZMP1 vyhledávají mezi 3 a 6 stejnými předměty ten, který nese pach psovoda, v kategorii ZMP2 pak opět konkrétní pach cizí osoby. Při třetím cviku hledají psi v na vytyčené ploše v terénu textilní, kožené a dřevěné předměty, v nižších kategoriích opět s pachem psovoda, v ZMP2 s pachem cizí osoby. Divácky nejvděčnější disciplínou je vyhledání osoby, kdy pes musí oběhnout 2 až 4 makety, které jsou od sebe vzdálené minimálně 60 metrů, a v poslední maketě štěkáním označit pomocníka, který je tam schován. Sami si vyzkoušejte běžet k 60 m vzdálenému stromu, oběhnout ho a běžet k dalšímu a zase dalšímu a u čtvrtého mít ještě dost sil, abyste zaštěkali.

Disciplín je tolik, že závod trvá celý den. Dopoledne probíhaly „pachové práce“ a současně poslušnosti nižších kategorií. V poledne jsme si udělali přestávku na oběd a pak jsme vyhlásili výsledky kategorie ZZO. Vítězem se stal jorkšírský teriér Tonny s Pavlou Richterovou.

Odpoledne začalo poslušnostmi vyšších kategorií a na závěr jsme si užili vyhledání osoby. Všechno pěkně odsýpalo, maličké zádrhele se řešily hned na místě, tak jsme mohli po 17té hodině vyhlašovat výsledky. Kategorii ZMMP - začátečníci vyhrála Berta z Adamovských strání (malý knírač) s Helenou Emmerovou. V kategorii ZMMP se složenou zkouškou se stala vítězkou Tasha z Roznetu (malý knírač) s Ing. Rozovou. V kategorii ZMP1 zvítězil Hummer z Barokamu (malý knírač) s Evou Bajgarovou. Nadvládu kníračů ovšem přerušil vítězstvím v kategorii ZMP2 staforšírský bullteriér Flash Wizard Bull s Františkem Vanžurou starším.

Na stupních vítězů se rozdávaly bohaté ceny – granule, pamlsky, hračky, poukázky na obojky i na masáže, veterinární přípravky i předplatné časopisu. A samozřejmě poháry a diplomy.

Na tom, že závodníci odjížděli (doufám) spokojeni a že vše hladce proběhlo, mají největší podíl moji pomocníci. Letos jich bylo 16. Pracovali několik týdnů před závodem na přípravách a pak intenzivně celý den na závodě. Za odměnu dostali jitrnici, ale hlavní odměnou je jim spokojenost závodníků, to že se bude o závodě mluvit, a především, že příští rok přijedou závodníci znovu a snad s sebou přivedou i nováčky.

Takže doufám, že v sobotu 23. dubna 2016 se znovu sejdeme ve Zbraslavi a že nás bude ještě víc, než letos.