Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když se řekne ... (Jitrnička 2016)

Když se řekne „jitrnička“, většina lidí si představí zabijačkový výrobek. Ale ti psovodi, kteří cvičí s malým plemenem, si vybaví závod, jehož dlouhý název „Velký závod pro malá plemena o brněnskou jitrničku“ se používá již jen na oficiálních dokumentech. Doufám, že si při tom také vybaví skvělou atmosféru závodu, ve kterém si závodníci navzájem fandí a obdivují své výkony. Že si vybaví závod, kam přijíždějí mistři, přestože v něm není otevřená mistrovská kategorie, jen proto, aby podpořili sportovní výcvik malých plemen a ukázali těm, kdo začínají, jak vypadají cviky ve vyšších kategoriích (a že i mistr tesař se někdy utne ☺ ).

Letošní závod jsme připravovali pod velmi výhružnou předpovědí počasí, která nám prorokovala ochlazení, déšť a sníh. No, byla v nás malá dušička.

Nakonec ale všechno dobře dopadlo.

Na tento závod, který je jediný svého druhu na Moravě, přijelo 25 závodníků z celé České republiky. V kategorii ZZO startovalo 7 týmů, v kategorii ZMMP 9, v ZMP1 4 a v ZMP2 5 týmů. Zastoupení plemen bylo opravdu různorodé. Tradičně vedli knírači, ale nechyběli SBT, američtí kokršpanělé i čeští teriéři. Své plemeno přijel reprezentovat i jezevčík, jorkšír, bígl, parson terier, trpasličí pinč, český strakatý pes, westík a nejmenší vzrůstem, ale rozhodně ne výkonem, pražský krysařík. Někomu se dařilo, někomu ne, ale to už tak na závodech chodí.

Na začátku závodu paní veterinářka zkontrolovala očkovací průkazy a zkontrolovala i zdravotní kondici každého čtyřnohého závodníka. Startovní čísla si závodníci losovali pomocí pletených jitrniček (psích hraček) a jako tradiční povolený doping dostali všichni vynikající jitrnici s chlebem.

Protože jsme chtěli, aby jednotlivé speciální cviky mohli sledovat i ostatní závodníci a diváci, provádělo se vyhledání ztraceného předmětu a rozlišování přímo v areálu. Na velké ploše pod přísným okem pana rozhodčího Hammera vyhledávali psi ztracený předmět. Psovod, v nejvyšší kategorii pomocník - kladeč, upustil předmět a pes ho měl na vzdálenost 30, 50 či 80 kroků (podle kategorií) najít.

Na horní, menší ploše, dohlížel pan rozhodčí Oliva na rozlišování předmětů. Zde psi čichem vybírali předmět psovoda (v nejvyšší kategorii pomocníka - kladeče) mezi předměty cizích osob. Tento cvik je obtížný na přípravu a trénink, ale většina závodníků se s ním poprala skvěle.

Ještě před obědem jsme s panem rozhodčím Olivou vyrazit kousek od areálu na velkou louku, kde probíhalo vyhledání předmětů. Ve vymezeném prostoru vyhledávali psi předměty z textilu, kůže i dřeva, v nižších kategoriích opět s pachem psovoda, v ZMP2 s pachem cizí osoby (pomocníka – kladeče). Terén byl letos docela příznivý, téměř žádné pampelišky ani včely. Počasí stále vzdorovalo předpovědím, teplota byla příjemná, nekonal se liják ani sníh. Psi hledali jako o život a téměř všichni byli úspěšní.

Mezitím v areálu probíhalo přezkoušení poslušnosti v kategorii ZZO a ZMMP.guliver.jpg Některým to šlo skvěle, někteří překvapili, a jako vždy, někteří neměli úplně svůj den. Pan rozhodčí Hammer všem vysvětlil, kde se dopustili chyb a za co byly stržené body, takže každý ví, co do příště napravit. Některé výkony byly ovšem naprosto úchvatné a jejich hodnocení se po právu blížilo plnému počtu bodů.

Závod podle této části národního zkušebního řádu je vlastně vícebojem. Díky tomu trvá celý den a pořád se něco děje.

V poledne jsme si udělali přestávku na oběd a pak jsme vyhlásili výsledky kategorie ZZO. Vítězem se stal parson russell terier Boreggo Life Victory Blanky Kyselové.

A pak už jsme se s vervou pustili do dalších částí závodu. Nejprve proběhla poslušnost v kategoriích ZMP1 a ZMP2, kterou posuzovali oba rozhodčí – pan Hammer cviky s překážkami a pan Oliva ostatní.

Divácky nejvděčnější disciplínou je vyhledání osoby, kdy pes musí oběhnout 2 až 4 makety, které jsou od sebe vzdálené minimálně 60 metrů, a v poslední maketě štěkáním označit pomocníka, který je tam schován. Vždycky se divím, co všechno jsou psi ochotni pro nás udělat. Já bych do toho asi nešla, nebo bych padla za druhou maketou. Postavili jsme makety a všichni čekali, jak dopadne vyhledání osoby. Figurant seděl za poslední maketou, u níž se shromáždili i diváci. Psi podle kategorií obíhali jednu nebo tři makety a nakonec na figuranta štěkali. Rozhodčí pan Oliva hodnotil ne jenom rychlost, ale i ovladatelnost psa u figuranta.

Všechno šlo jako na drátku, výpočetní středisko průběžně počítalo výsledky, takže jsme už kolem půl páté mohli vyhlašovat výsledky.

jork.jpgKategorii ZMMP vyhrál naprosto famózním výkonem (96 bodů) pražský krysařík Guliver z Fideláku se Sabinou Benešovou. V ZMP1 zvítězil se 186 body malý knírač Rebel Amis z Roznetu s Zuzanou Rozovou. A v konkurenčně nejtvrdší kategorii ZMP2 se na stupeň nejvyšší postavil populární kříženec Ozzák se Šárkou Pravdovou.

Všichni závodníci si odnášeli diplomy a v tašce dárky od sponzorů. Každý závodník také dostal ručně vyrobený a malovaný perníček ve tvaru svého psa i se jménem. Na stupních vítězů se rozdávaly bohaté ceny – granule, pamlsky, hračky, kloubní výživa, šampony, poukázky na obojky i na masáže, veterinární přípravky i předplatné časopisu. A samozřejmě poháry a diplomy.

Doufám, že si všichni závodníci odnášeli také zážitky z příjemně stráveného dne, bez ohledu na to, jakého výsledku v závodě dosáhli. Atmosféra byla po celý den velmi sportovní, příjemná a přátelská. Nemalou zásluhu na tom měli i oba rozhodčí, kteří dokázali ze závodníků setřást trému a povzbudit je k lepším výkonům.

Obrovský podíl na tom, že Jitrnička 2016 byl skvělý závod, ale mají sami závodníci. Ti začínající, kteří sebrali odvahu a přijeli si vyzkoušet to, co doma trénovali. I ti pokročilí, kteří si uvědomují, že příklad a ukázka toho, co se pes může naučit, je jedním z hlavních motorů, který může začátečníka dotáhnout do vyšší kategorie. Z tohoto pohledu považuji účast mistrů, kteří přijedou, i když nejvyšší kategorii (zatím) na Jitrničce nemáme, za velkou podporu pro výcvik malých plemen.

A nesmím zapomenout na práci všech těch pomocníků, kteří mě nenechali na holičkách a podporovali mě. Bez nich by nebyla Jitrnička rok od roku lepší.

Tak pokud se vám Jitrnička 2016 líbila, nebo pokud už teď litujete, že jste nebyli, najděte si v kalendáři datum 22. a 23.4.2017 a namalujte si tam velkou jitrničku!

prvni.jpg