Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaká byla Jitrnička 2024?

Článek o Velkém závodu pro malá plemena o brněnskou jitrničku píšu už po deváté.

Nechci pořád recyklovat stejné věty. Ti, kdo tam byli, vědí, jaké to bylo, a kdo nebyl, stejně nebude z článku cítit tu náladu, přátelství a mokro.

Ale pro ty, kdo nebyli a chtěli by příště přijít, musíme uvést alespoň nějaká fakta.

Velký závod pro malá plemena o brněnskou jitrničku vznikl jako příležitost pro psovody, kteří se svým psem malého plemena (do 45 cm) cvičí podle Národního zkušebního řádu. Příležitostí k porovnání kvality naučených cviků je bohužel v České republice velmi málo, tak se Jitrnička stala jednou z mála akcí, kde je možné poslušnost a speciální cviky předvést rozhodčím a získat jejich hodnocení. Od loňského roku máme také speciální kategorii Jelito určenou pro psy větší než 45 cm v kohoutku, kteří si chtěli vyzkoušet stejné disciplíny jako ti „malí“. Závod každoročně pořádáme v areálu MSKS ve Zbraslavi.

Letos počet přihlášek předčil mé očekávání a chvíli to vypadalo, že budeme muset závod změnit na dvoudenní. Nakonec startovalo 29 týmů: 8 v kategorii ZZO, 11 v ZMMP (4 pokročilí, 7 začátečníků), 7 v ZMP1 a 3 v Jelitu (ZMP1). Tentokrát bylo opravdu silné zastoupení malých kníračů všech barev, závodilo jich 14. Kromě českých závodníků jsme opět přivítali i reprezentanty slovenské kynologie – čtyři týmy startovaly za OZ Kynológia Jablonica, jeden za KK Trstin.

Závod posuzovali dva rozhodčí – Ing. Renata Hejčová a Ing. Miroslav Vávra, který je už několik let pravidelnou postavou tohoto závodu. U každého cviku asistoval také vedoucí cviku z řad zkušených závodníků nebo trenérů. Jejich skvělá vzájemná spolupráce umožnila rychlý a hladký průběh posuzování, což při počtu závodníků a cviků není vždy úplně jednoduché.

Počasí tentokrát nebylo podle objednávky, ale pěkně nás prověřilo. Náhlé ochlazení, a především krátké, ale prudké lijáky v průběhu celého dne nebyly pro psy, psovody ani rozhodčí nic příjemného. Přesto jsme však byli svědky úžasných výkonů, kdy malí pejsci leželi v odložení jako přibití, třebaže lilo jako z konve, nebo se vrhali do mokré trávy, aby vyhledali a přinesli předměty.

Všichni závodníci dostali dárečky od sponzorů a umístění na prvních třech místech ve všech kategoriích byli odměněni pohárem a kokardami, granulemi a hračkami. Jako každý rok, i letos byla generálním sponzorem značka Calibra, ale různé dárky přicházely i od závodníků, kteří letos závodit nemohli, z obchodu nejen pro psy a kočky TOBYS.CZ, realitní kanceláře HELP reality Brno s.r.o. nebo Psí školičky BaF.

Přes dramatické počasí myslím, že se nám závod zase podařil. Zazávodili jsme si, potkali jsme se, popovídali jsme si. Pochutnali jsme si na jitrničkách, jelitech a tlačence z řeznictví Strejček. To, že se všichni tvářili spokojeně, ať už skončili na jakémkoli místě, mi dělá moc dobře, to se přiznám bez mučení. Ale ještě větší radost mám z toho, že počet psovodů, kteří cvičí s malými plemeny, každý rok stoupá. Doufám, že náš závod je pro ně motivací a že příští rok uvidím nějaké nové tváře. A také některé „staré“ v nových kategoriích.

Na konci musím poděkovat všem, kdo se jakýmkoli způsobem podílejí nejen na uspořádání a průběhu Jitrničky, ale také na práci s malými plemeny. Vkládáte nemalý čas, peníze a srdce. Doufám, že hromada šikovných pejsků na Jitrničce je vám odměnou a potěšením.

Příští rok nás čeká 10. ročník. Bude-li dost zájemců, možná bychom mohli zkusit dvoudenní závod, co říkáte? Rezervujte si víkend 26. a 27.4.2025.

ceny-maly.jpg