Jdi na obsah Jdi na menu
 


2018 - Jaký byl pátý ročník?

27. 4. 2018

Když se řekne „jitrnička“, většina lidí si vybaví zabíjačkovou pochoutku. Doufám, že

po pěti ročnících Velkého závodu pro malá plemena podle NZŘ je hodně i těch, kteří si vybaví areál MSKS ve Zbraslavi, pohodovou atmosféru, pěkné počasí a nakonec i tu dobrotu se špejlemi.

Po letošní dlouhé zimě to chvíli vypadalo, že ani nikdo nechce závodit. Nakonec se ale sešel stejný počet závodníků jako loni, přestože chybělo silnější zastoupení kníračů a postrádali jsme i americké kokršpaněly. Zato jsme ale měli dva závodníky v mistrovské kategorii, a tak bylo na naší akci možné poprvé vidět, jak vypadají speciály a poslušnosti v ZMP3.

Na tento závod, který je jediný svého druhu na Moravě, přijelo 19 závodníků z celé České republiky. V kategorii ZZO startovalo 7 týmů, v kategorii ZMMP 5, v ZMP1 5 a v ZMP3 2 týmy. Kategorie ZMMP byla pro vyhodnocení ještě rozdělena na začátečníky (závodníci, kteří ještě nemají tuto zkoušku složenou) a pokročilé (se zkouškou).holky.jpg

Zastoupení plemen bylo opravdu různorodé. Letos přijeli jen 2 malí knírači, ale mohli jsme sledovat práci celé řady teriérů - dvou českých teriérů, border teriéra, patterdale teriéra, foxteriéra, stafordšírského bulteriéra i jorkšíra. Své plemeno přijel reprezentovat brabantík, trpasličí pinč, pražský krysařík, bígl, šeltie, čínský chocholatý pes, jezevčík a trpasličí pudl. Závodili také kříženci.

Počasí bylo vhodné spíš na dovolenou u rybníka, takže jsme se dost opálili, ale určitě by nám a hlavně malým závodníkům bylo hůř za deště a chladu.

Závod posuzovali dva rozhodčí. Pan Pouč hodnotil cvik Ztracený předmět a Poslušnost některých kategorií, pan Mnich Rozlišování, Vyhledání předmětů v terénu, Vyhledání osob a zbytek Poslušností.  Rozhodčí rozhodovali spravedlivě a často byli překvapeni zápalem a radostí z práce malých psů. Důležité je, že všichni závodníci se dozvěděli, kde udělali chybu a co mají do příště napravit. Souboj byl opravdu velmi vyrovnaný, zvláště na předních místech často rozhodovala i sebemenší chybička.

Doufám, že jako v předchozích ročnících odjížděli všichni, bez ohledu na výsledek, kterého dosáhli, spokojeni.  Jsem velmi ráda, že jsem letos viděla některé závodníky, kteří od minule postoupili o kategorii výše a bojovali velmi zdatně se zkušenějšími kolegy. Věřím, že tento trend bude pokračovat a že i někteří z kategorie ZZO přijedou příště závodit již i ve speciálních cvicích.

bigl.jpgVelký dík patří zkušeným závodníkům, kteří každý rok přijíždějí, aby začínajícím ukázali, co se může malé plemeno naučit. Jedou často velkou vzdálenost, neodvezou si žádný mistrovský titul, a přesto přijedou náš závod podpořit. Jsme za to opravdu vděčni a oni si snad odvážejí alespoň příjemný pocit z krásně stráveného dne a z toho, že mají následovníky.

Chtěla bych poděkovat všem, díky kterým mohla Jitrnička 2018 proběhnout. Závodníkům, rozhodčím, pomocníkům, sponzorům i rodinným příslušníkům. Bez nikoho z vás by nebylo možné takovou akci uskutečnit.

A pokud se vám na Jitrničce letos líbilo nebo pokud je vám líto, že jste to letos nezvládli, ráda pro vás závod v dubnu 2019 uspořádám znovu.